Star Assembly inaugurează începerea construcției pentru asamblarea de unități de antrenare electrică

Star Assembly a sărbătorit astăzi, la Sebeș, ceremonia de ridicare a primei coloane a noii facilități pentru asamblarea unităților de antrenare electrică. Activitatea de producție va demara în 2025.

 

La ceremonie au participat domnul Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministrul României și domnul Florin Spătaru, ministrul Economiei. Domnul Gheorghe Achim, director general, a întâmpinat și alți distinși invitați, precum domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Dorin Nistor, primarul orașului Sebeș, precum și alți invitați speciali și reprezentanți ai companiei.

Agenda evenimentului a inclus un moment de networking, o serie de discursuri susținute de premierul Nicolae Ciucă, domnul Ion Dumitrel, domnul Rudolf Bischof, manager producție transmisii și domnul Gheorghe Achim, urmate de momentul festiv, unde toți invitații au asistat la ridicarea primei coloane a noii clădiri.

Ceremonia noului domeniu de producție a marcat o etapă importantă pentru Star Assembly în tranziția de la componentele convenționale la cele electrice. Mercedes-Benz își aliniază rețeaua globală de producție pentru fabricarea portofoliului său remodelat de produse, axat pe vehicule electrice de lux, în condițiile în care cea mai valoroasă marcă de mașini de lux din lume se pregătește să devină complet electrică până la sfârșitul deceniului – oriunde condițiile de piață permit acest lucru. Începând cu anul 2025, aici vor fi produse unități de antrenare electrică pentru noua generație de modele Mercedes-EQ complet electrice. Această investiție consolidează angajamentul Mercedes-Benz față de forța de muncă locală și dezvoltarea în continuare a regiunii.

Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministrul României: „Începerea construcției unei hale noi, la Sebeș, pentru componente de mașini electrice este un semnal puternic de încredere al investitorilor germani în economia românească și în calitatea profesională a angajaților. Am fost impresionat nu doar de atenția acordată inovării și calității, dar și de preocuparea pentru locurile de muncă, asigurate prin pregătirea lucrătorilor să utilizeze noile tehnologii. Prin ceea ce se întâmplă la Sebeș, România este parte din economia viitorului și se aliniază eforturilor mondiale de atingere a neutralității climatice.”

Frank Deiß, președinte Mercedes-Benz Drive Systems, manager Producție Powertrain Mercedes-Benz Cars și manager fabrică Mercedes-Benz Untertürkheim: „Producerea unităților de antrenare electrică pentru viitoarea generație de modele Mercedes-EQ complet electrice la fabrica noastră din Sebeș marchează continuarea, în mod consecvent, a transformării rețelei noastre globale de producție a grupului motopropulsor. Prin implementarea noului domeniu de activitate, vrem să stabilim direcția pentru un business sustenabil și să pregătim Star Assembly pentru un viitor complet electric. Sunt sigur că echipa grozavă de aici își va continua exemplar povestea de succes cu noul produs.”

Rudolf Bischof, manager producție transmisii: “Noul domeniu de producție subliniază importanța, flexibilitatea și eficiența unității noastre de producție din România, împreună cu fabrica-soră Star Transmission din Cugir. În 2022, aproape fiecare al doilea autoturism Mercedes-Benz a integrat o cutie de viteză din România. Excelența poate fi obținută doar alături de colegi înalt calificați, care nu numai că asigură calitate de top – dar asigură și buna colaborare dintre Germania și România. Cât despre parteneriat și colaborare, le mulțumim autorităților guvernamentale române, de la toate nivelele – acest lucru este esențial pentru a continua, aici, activitatea noastră de succes.”

Gheorghe Achim, general manager Star Assembly: “Cu prilejul demarării noii construcții, astăzi marcăm deschiderea primului capitol de mobilitate 100% electrică în viitorul companiei noastre aici, în România. Noul domeniu de producție va defini, pentru noi, o etapă importantă în tranziția de la componentele convenționale la cele electrice. Doresc să îmi exprim recunoștința față de echipa noastră locală. Prin munca și colaborarea remarcabilă, ne-am adus cu succes contribuția la amprenta de producție Mercedes-Benz. Suntem onorați și pregătiți să continuăm să facem acest lucru și în viitor. În aceeași măsură, apreciem stabilitatea parteneriatului nostru cu Guvernul României și autoritățile locale.

Noua hală de producție va avea o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați și va găzdui funcțiile de asamblare și logistică. Construcția va fi realizată pe amplasamentul actual al fabricii Star Assembly. 

 

Fondată în 2013, Star Assembly este responsabilă pentru asamblarea mai multor tipuri de cutii de viteză pentru rețeaua globală de producție Mercedes-Benz de astăzi. Odată cu producția, începând cu 2020, a variantelor hibrid de transmisii cu opt trepte cu dublu ambreiaj, compania a făcut deja un pas important către e-mobilitate. În procesul de transformare, Star Assembly își sprijină angajații cu o varietate de măsuri axate pe programe de formare specifice în domeniul e-mobilității și digitalizării.